Charakteristika Slovenského mliekárstva

 

Celé 20. storočie a politické zmeny mali výrazný vplyv na rozvoj alebo znižovanie úrovne mliekárstva a teda aj znižovania spotreby mlieka a mliečnych výrobkov. Výroba mlieka ovčieho a hlavne kravského má preto etapy charakterizované:

  1. Keď nákup mlieka prevýšil spotrebu konzumného mlieka a výrobkov z neho a začala ponuka pre predaj na ďalšie spracovanie či obchodnú činnosť. Ide o hranicu medzi samozásobovaním rodín či menších dedinských regiónov a predaj do väčších spotrebiteľských alebo spracovateľských centier. Na Slovensku je spôsob výroby charakterizovaných do predelu vzniku prvej manufaktúrnej výroby bryndze a syrových výrobkov v meste Detva založenej Jánom Vagačom.

  2. Vyššie prebytky v nákupe mlieka, vznik veľkovýroby syrov, ktorý dosiahol vrchol v 70-ich rokoch 20. storočia a trh dve formy nevedel z časového hľadiska nasýtenia spotrebného koša a proexportných výhod ďalej využiť.

  3. Vznik sušiarenskeho priemyslu a výroby krmív pre mláďatá hospodárskych zvierat alebo mláďat iných druhov.
     

Po 2. svetovej vojne tempá rozvoja chovu hovädzieho dobytka boli pokladané za jedno z kľúčových odvetví ekonomického rozvoja poľnohospodárskych podnikov, hlavne z dôvodov rýchlej obrátkovosti finančných zdrojov, ale hlavne produkciou mäsa a multiplikačnými vplyvmi na životné prostredie, obrábanie a zúrodňovanie pôdneho fondu, využívania biomasy, sekundárny rozvoj ostatného priemyslu, obuvníckeho a podobne.

Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov je v priamej väzbe na zvyšovanie životnej úrovne obyvateľstva a tým aj jeho zdravotnej kondícii. Do tohto obdobia zapadajú reklamné archaizmy, nachádzajúce uplatnenie aj dnes.


Išlo o heslá:

  • Zdravá výživa, zdravý národ.
  • Mlieko je liek.
  • Syry sú zdravé.
  • Zdravie - silu nájdeš v syru

Pre rozvoj psychických a fyzických síl našej mládeže má nezastupiteľné miesto podávanie tzv. mliečnych desiat. Pokusy o ich oživenie avšak neúspešné prebiehajú aj v dnešnom období. Hlavne podávanie kyslomliečnych výrobkov a biodiverzifikovaných výrobkov začínajúcej mladej generácie môže byť výrazným protikladom pri zastavení expanzie novodobých ochorení rakovinového, alergického typu, osteoporózy, imunitného systému a podobne.

Biodiverzifikácia mliečnych výrobkov v súčasnej etape na Slovensku má stúpajúcu krivku začínajúc od kyslomliečnych výrobkov, jogurtov, tvarohov, syrov, žinčice a vrchol tvorí slovenská bryndza.

Nie každé vyrobené mlieko je vhodné pre ľudskú a zvlášť detskú výživu. Z toho hľadiska je potrebné upozorniť že mlieko od niektorých druhov čiernostrakatých kráv práve u detí vyvoláva Diabetes melitus. Potvrdzujú to genetické výskumy bielkovinných štruktúr mlieka rozličných plemien zistených na Poľnohospodárskej univerzite v Nitre (Kubek 2006).

Z hľadiska výživy životnú úroveň alebo blahobyt nie je možné stotožňovať s pojmom pocitu nasýtenia. Historicky platí zásada že nežijeme preto aby sme jedli, ale žijeme preto že racionálne jeme. Preto otázka životnej úrovne, životného štýlu je výrazne podmienená kvalitou života, vychádzajúcou z optimálnej spotreby potravín.

Mlieko a mliečne výrobky, hlavne kyslomliečne, a syry vo vhodnej kombinácii s rastlinnými produktami sú vo výžive základom kvalitného a dlhovekého života.

V poslednom období a kodifikujú to aj základné potravinové predpisy, známy Potravinový kódex, uvádzajú ešte dva nové druhy mliekárenských produktov. Ide o:

  • obnovené výrobky, t.j. také, ktoré sa vyrábajú z mlieka ktoré bolo v predchádzajúcich technológiách spracované do foriem práškových, v mnohých prípadoch instantných pre domáce alebo priemyselné použitie. Mnohé z nich majú vynikajúcu výživovú hodnotu a dajú sa z nich pripraviť rozličné jedlá priamo v domácnosti. Majú výhodu v dlhodobej skladovateľnosti, dobrej potravinovej bezpečnosti a použiteľnosti v tých obdobiach, kedy je produkcia mlieka z rozličných dôvodov obmedzená alebo má sezóny charakter.
  • analógové syry, t.j. také syry, kde je časť tuku alebo úplne tuk nahradený rastlinným olejom alebo rastlinnými tukmi. Výrobky sa nemôžu nazývať syry, ale majú v mnohých prípadoch rozličné odvodeniny, aby prilákali spotrebiteľa na myšlienku, že sa jedná o syry. Nahradením mliečneho tuku olejom sa postráda celá zložitosť biofyzikálnych vplyvov 142 druhov mastných kyselín obsiahnutých v mliečnom tuku oproti výrazne menšiemu množstvu kyselín obsiahnutých v rastlinných tukoch.
  • syry tavené, u ktorých dochádza k náhrade niektorých zložiek. Označené sú pod rozličnými komerčnými názvami a nemôžu sa nazývať syrmi. Spravidla nesú názov výrobok. Mnohé z nich nespĺňajú kódex označenia mliečny, pretože sa na výrobu používajú dielčie zložky mlieka ako sú kazeinát vápenatý, sušená srvátka, stužené pokrmové tuky, maltodextríny, ochucovadlá a stabilizátory. Nesporne sú to potraviny ekonomicky výhodné, zdravotne nezávadné, ale po stránke mliečnych výrobkov a ich biodiverzity neúčinné.

Tvorba webu zdarma Webnode