VÝZNAM SYROV VO VÍŽIVE

 

Mlieko a syry, ako koncentrát mlieka zvlášť, sú hlavne dôležitým zdrojom biologicky aktívnych látok nevyhnutných pre zdravý vývoj každého človeka. Zložením sa dokázalo, že obsahujú:

  • výživné a stavebné látky pre stavbu tela a rast človeka už v detskom veku
  • látky pre energetické zabezpečenie existencie organizmu
  • zdroj minerálnych látok, vitamínov, hormónov a enzýmov
  • zdroj esenciálnych prvkov, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám


Syry obsahujú podľa druhov až 30% bielkovín, do 30% tuku, stopové množstvo mliečneho cukru a minerálne látky, vitamíny a celú radu biologicky dôležitých látok, ako sú napr. esenciálne aminokyseliny.

Bielkoviny
Z nutričného hľadiska 1 liter mlieka, alebo už 10 dkg syra, obsahuje také množstvo bielkovín, ktoré zhruba pokryje požadovanú dennú dávku u detí. Pre dospelých je to približne polovičná odporúčaná denná dávka. Mliečne bielkoviny obsahujú 18 z 22 známych aminokyselín, potrebných na stavbu a udržiavanie ľudského organizmu. Sú zdrojom esenciálnych aminokyselín, ktoré si organizmus nevie vyrobiť sám. Z bielkovín syra dominuje hlavne kazeín, ktorý tvorí až 82 % z bielkovín mlieka. Srvátkových bielkovín, ktoré sa môžu využiť na výrobu syrov a to laktalbumín a laktoglobulín, je u mlieka 12%. Biologická hodnota mliečnych bielkovín je vôbec najvyššia a až 98 % z nich sa využije v prospech organizmu. Mliečne bielkoviny sú neoddeliteľnou súčasťou hormónov a enzýmov. Ich nedostatok môže spôsobiť poruchy rastu, resp. nedostatočne vyvinutú svalovú hmotu.

Mliečny tuk
Mliečny tuk je v mlieku a v syroch rozptýlený v jemných kvapôčkach a preto je v porovnaní s inými živočíšnymi tukmi veľmi dobre vstrebateľný a stráviteľný. Dôležitým faktom dobrej stráviteľnosti je jeho chemické zloženie, a to vysoký obsah mastných kyselín s krátkym reťazcom, zloženie mastných kyselín, ako aj vysoký obsah fosfolipidov. Deťom do 3. roku života by sa nemali podávať odtučnené, resp. nízkotučné syry, pretože práve vysokotučné syry a tvaroh sú významným zdrojom vitamínov A, D, E a K, ktoré sú rozpustné práve v tuku syrov. Tuk je nositeľom všetkých dôležitých aromatických látok a preto syry s nízkym obsahom tuku sú menej aromatické a sú ochudobnené o vitamíny rozpustné v tukoch.

Minerálne látky
Syry obsahujú 14 minerálnych látok, z toho vo väčšom množstve vápnik, fosfor, draslík, horčík, síru, sodík a chlór a v menšom množstve stopové prvky - železo, meď, kobalt, mangán, jód, zinok, fluór, selén. Osobitne dôležitý je vysoký obsah a priaznivý pomer vápnika a fosforu v syroch. Vo výžive človeka majú vápnik a fosfor nezastupiteľné postavenie pre stavbu kostí a zubov. Mnohé svetové výskumy vo výžive poukazujú na pozitívny vplyv voľných iónov vápnika z mliečnych výrobkov na znižovanie obsahu cholesterolu v krvi. Z mliečných výrobkov a zvlášť zo syrov získava človek až 56 % svojej potreby vápnika. Na ilustráciu, zo zeleniny získava len asi 11 % a z obilnín 10 % vápnika. Odporúčaná dávka vápnika sa vo výžive našej populácie plní len na 50-70 %. Deficitný prísun vápnika má nepriaznivý vplyv na vývoj kostry a zubov u detí a mládeže. Prejavuje sa čoraz častejšie najmä u žien tzv. rednutím kostí - osteoporózou – a to nielen vo vyššom, ale už v strednom veku života. Osteoporóza má za následok zníženie pohyblivosti a celkovej kvality života človeka. Vápnik a fosfor hrajú významnú úlohu pri rôznych metabolických pochodoch cukrov, tukov, nukleových kyselín a pri transporte iónov. Najnovšie výskumy sú zamerané na úlohu vápnika v prevencii rakoviny hrubého čreva a v znižovaní toxicity žlčových kyselín.

Vitamíny
Obsah vitamínov E a A - retinol a jeho provitamínov v syroch sú dôležité pre normálny rast človeka, jeho dobrý zrak a odolnosť voči infekciám, kolíše podľa sezónnosti. V syroch sa ďalej nachádzajú vitamíny zo skupiny B a to B1 - tiamín, B2 - riboflavín, B6 - pyridoxín, B12 - cynokobalamín, ktoré pozitívne pôsobia na srdcovú činnosť a na funkcie nervového systému.

Mliečny cukor
V syroch je iba nepatrné množstvo mliečneho cukru, lebo ten sa v procese výroby pri prekysávaní premenil na kyselinu mliečnu, a preto syry možno odporúčať pre ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou. Syry, ktoré sú vlastne sú vlastne koncentrátmi mlieka, možno nazvať aj koncentrátmi zdravia a sily. Mali by tvoriť základ ľudskej výživy a nemali by chýbať v žiadnej domácnosti. Sú súčasťou potravinovej pyramídy, ktorá predstavuje odporúčaný denný príjem potravy. Syry sú zaradené ako zdroj vápnika a bielkovín s odporúčanou dennou konzumáciou 3 JP (JP = jednotková porcia, čo je napríklad 40 g nízkotučného tvarohu, príp. 55 g nízkotučného syra). Pre lepšie posúdenie možno si predstaviť, že už dva plátky polotvrdého syra, o hmotnosti 40 g, obsahujú cca 14 g bielkovín, 12 g tuku, 0,5 g vápnika, 0,2 mg vitamínu A a dodávajú organizmu až 180 kcal. Už malá porcia syra pre dospelého človeka zabezpečuje príjem 8 % dennej energie, 28 % potreby bielkovín, 75 % potreby vápnika a 23 % dennej potreby vitamínu A. U detí je to ešte vyššie pokrytie dennej potreby. Výchova k správnym stravovacím návykom sa formuje od útleho detstva. Najmä matky by mali dbať na pestrosť a inováciu jedálneho lístka detí i rodiny vyplývajúcu z nových poznatkov o modernej a racionálnej výžive. V prípade mliečnych výrobkov a syrov treba zvlášť deťom a ostatným vekovým skupinám jednoznačne dávať ich dostatočné množstvo a to zvlášť syrov, ktoré sú skutočným koncentrátom sily a zdravia. Máme predsa už na trhu veľa vhodných mliečnych a syrárskych výrobkov, ktoré zabezpečujú nielen pestré chute, ale aj zdravú výživu pre ľudí v každom veku.

 


Tvorba webových stránok zdarma Webnode